torstai 23. elokuuta 2012

Superhelppo huulirasva

Tämä on tosi helppo ja hyvä resepti myös aloitteleville kotikemisteille. ;) Öljyjä voi makunsa mukaan vähän vaihdella. Myös makuja, tuoksuja ja värejä voi halutessaan lisäillä. Olen kokeillut piparminttuaromia (jota saa ihan perus marketeista mausteiden ja leivonnaistarvikkeiden läheisyydestä) joka ei sinällään ole ainakaan omalla annostuksella antanut makua vaan enempikin sellaista ihanaa "tuntua" tai pistelyä ja ainakin lähemmissä kontakteissa huomattavan hennon tuoksun. ;) Tätä saa kyllä laittaa aika ronskisti että saa mitään vaikutusta...

Tässä on yksinkertaisimmillaan kaikki mitä tarvitset.

 Tarvitset ainesosien lisäksi kattilan jossa kiehutat vettä hiljalleen, kipon jossa sulatat ainekset (esim. perus leivontakulho) ja lusikan jolla sekoitttelet. Kulhon olisi hyvä olla koskematta veteen jottei se kuumene liikaa, voi toki käyttää myös metallista kippoa, mutta muovinen on helpompi nostaa pois lämpimästä koska se ei polta sormia. Muovikulhon sisäpohja saattaa hieman kärsiä jos pidän liian kauan liian kuumassa jotakin öljyä tai seosta.

Paljoa kuvasta ei selvää saa, mutta yritän havainnollistaa sitä miten muoviselle kipolle saattaa käydä. Pinta mennyt karheaksi ja näyttää kuin siinä olisi kiehunut jotain. Luultavasti jokin öljy tai seos päässyt liian kuumaksi, älä siis pidä hellaa liian kuumana.

Puhun seuraavissa ohjeissa kiinteistä ja nestemäisistä öljyistä, tämä siksi että joskus voiteista tulee helposti liian löysää tai jämäkkää. Olen siis todennut että näin homma toimii ilman ihmetyksiä kun öljyistä puolet on kiinteitä ja puolet nestemäisiä. Lopputulos on aina samankaltaista ja hyvän tuntuista.

1/3 Mehiläisvahaa
1/3 Kookosöljyä (voit korvata haluamallasi kiinteällä öljyllä)
1/3 Rypsiöljyä (voit korvata haluamallasi nestemäisellä öljyllä)

Olen aika mutu-tuntumalla laittanut aineita ja hyvin on onnistunut, eli ei ole niin pilkun tarkkaa. Jos haluat niin voit tietenkin myös lisätä useampiakin öljyjä esim. näin:

1/3 Mehiläisvahaa                                                                  
1/3 Kookosöljyä ja Kaakaovoita                                            
1/3 Oliiviöljyä ja Jojobaöljyä                          
                      

                           1rkl Mehiläisvahaa
                           0,5rkl Kookosöljyä   >   Kiinteät
                           0,5rkl Karitevoita   >   öljyt
Nestemäiset   <   0,5rkl Oliiviöljyä
            öljyt   <   0,5rkl Jojobaöljyä


Sulata aineet keskenään vesihauteessa. Sulaan seokseen voit lisätä makuja, tuoksuja, värejä tai muita haluamiasi ekstroja. Kaada seos sitten huulirasvahylsyihin tai purkkeihin. Jos täytät kerralla useamman huulirasvahylsyn niin ne kannattaa kiinnittää yhdeksi nipuksi kumilenkillä tai hiuslenkillä jotta pysyvät paremmin pystyssä.

Tässä pari omaa huulirasvaa. Vanhassa hylsyssä vaniljan makuista ja purkissa piparmintulla maustettua huulirasvaa.


Hylsyjä saa mm. Pienestä tuoksukaupasta jonka linkki löytyy sivusta.

Tarvikkeet saa helposti puhdistettua kun ne ensin pyyhkii paperilla ja sitten pesee tiskiaineella, pesusienellä ja kuumalla vedellä.

Vinkki: Huulirasvaa voi käyttää myös kynsinauhoihin sekä nuhan auheuttamaan nenän pielien kuivuuteen!

Sain tänään inspiraatiota myös kirjastossa käymiselle ja lainasinkin oivan nipun kirjoja jotka käsittelevät vähän eri kanteilta kotikosmetiikkaa, luonnonanteja ravintona sekä kauneuden hoidossa sekä tuoksuja. Toivottavasti intoa riittää ja saan kerrottua niistäkin ja tietenkin poimittua hyviä käytäntöjä omaankin elämään. :)

Muoks. 14.12.
Nyt kun olen taas huulirasvoja sulatellut, niin huomasin että tämä om hyvä ohje hylsyrasvaan, mutta jos meinaa laittaa purkkiin josta otetaan sormella niin rasva on hiukan kovaa. Kannattaa siis nostaa nestemäisen öljyn määrää tai vähentää vahaa niin siitä tulee pehmeämpää ja helpommin sormilla siveltävää. Kesäaikaan tuo kovempi massa on kyllä hyvää kun on sen verran lämmintä.

3 kommenttia:

  1. Voiko huulirasvaa tehdä ilman mehiläisvahaa ja korvata sen vaikka kookos rasvalla Ym?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kokeillut, mutta kokeilisin kyllä mieluummin kovempia rasvoja kookosrasvan sijaan. Kookosrasva sulaa aika matalassa lämpötilassa, jolloin koko huulirasva olisi helposti sulaa. Esimerkiksi karitevoi tai kaakaovoi sulavat suuremmassa lämpötilassa, kokeilisin ennemmin näitä kovettavina ainesosina. Tällöin sulien rasvojen osuus kannattanee pitää melko pienenä ettei huulirasva sula huoneenlämmössä. En tiedä miten onnistuisi, joten kokeilisin ensin varovasti ja pienillä annoksilla.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.