sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kuorintavoide koivunlehdistä

Strömsössä on tehty kotikosmetiikkaa Alexandran kanssa jonkin verran. Hauskoja ideoita ja ihania tuoksuja. Tämänkin tuoreista koivunlehdistä tehdyn kuorintavoiteen ohjeen löysin täältä. Aikaisemmin olen kuorinut kasvoni ja välillä hieman kroppaakin ihan vain yksinkertaisella sokeri-oliiviöljy-seoksella. Tämä oli kyllä edellistä ihanamman ja sileämmän tuntuista massaa josta eivät kuorivat ainesosat, eli suola, tippuillut koko ajan pois. Tätäkin reseptiä voinee muokata oman maun mukaan jos ei koivunlehdistä innostu. Joillakin tuoksuvaisilla kukan terälehdillä tai kuusen kerkillä voisi saada aika ihanan kuorintavoiteen aikaiseksi. Täytyykin tässä kesän aikana vielä muokata tuota reseptiä jollain konstilla... :)

Omasta massasta tuli aika vahva arominen, varmaan sen takia että lehdet ovat vasta kasvamassa ja keties myös senkin takia että tuli ehkä hippusen enemmän noita lehtiä kuin ohjeessa. Puolitin heti ohjeen, sillä tykään ensin tehdä pienemmän satsin kokeiluun ja sitten tykästyttyäni voin tehdä isomman satsin. Puolikkaasta satsista tulee n. 2 pientä pilttipurkillista.

Jos olet kuivaihoinen tai herkkis, kuten minä,  niin suosittelen käyttämään esim. sokeria suolan sijaan. Itsellä ainakin kirveli jalat vaikken ollut muutamaan päivään sheivannut eli ei pitäisi olla haavojakaan. Heti sheivauksen jälkeen kuorittaessa kirvely oli melkoisen kivuliasta ja epämiellyttävää. Luulen että itsellä on niin kuiva iho nykyään että suolat kirveltävät siksi helposti.Näitä tarvitset:
1 dl Tuoreita koivunlehtiä. Poimi mielellään viimeistään kesäkuun aikana, myöhemmin niistä tulee hieman liian kovia.
5 dl Hienojakoista merisuolaa tai muuta suolaa
2 dl Oliiviöljyä
1 rkl Hunajaa

Tee näin:
1. Laita kaikki raaka-aineet kulhoon.
2. Sekoita aineet sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
3. Laita massa lasipurkkiin ja sulje purkin kansi tiiviisti.

Hiero kevyesti kosteaan ihoon ja huuhtele hyvin.
Säilyy huoneenlämmössä n. 6-12kk.

3 kommenttia:

 1. Säilyikö oikeasti kuinka kauan hyvänä? Ajattelen vain koivunlehtien sisältävän siinä määrin vettä, että tuoreista lehdistä tehtynä ei luulisi säilyvän kovin kauan. Täysin vedetön kuorintavoide säilynee kyllä tuon ajan, vaikka saattaa näöltään jo vähän muuttua omituiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista kuinka kauan mulla tuo satsi oli, kun tein tarkoituksella vähän ettei tarvitse kauaa säilytellä. Omat aistit varmasti parhaat tuohon käyttökelpoisuuden varmistamiseen. Tuo oli ohjeen mukainen säilyvyysaika, mutta en itsekään ihan noin pitkään säilyttäisi. Kannattaa tosiaan tehdä pieni satsi joka tulee esim parissa viikossa käytettyä. Loput koivunlehdet kuivaisin ja tekisin jatkossa kuivista uutta kuorintaa. :)

   Poista
 2. Mulla on vielä vuosi sitte tehtyä eikä ole menny miksikää :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.