torstai 9. elokuuta 2012

Karitevoi/sheavoi

Karitevoi on aika superi ihonhoidossa. Itse en ole vielä kerinnyt paljoa kokeilemaan ainakaan sellaisenaan, mutta aikomus on. Etsin kuitenkin ensin tietoa jotta pääsen vauhtiin.
Karitevoita voi hyödyntää monellakin tavalla, katso lisää täältä.


Faktaa:
Karitevoin nimen karite tulee ranskankielestä ja shea englanninkielestä, kumpikin yhtälailla käytössä Suomenmaalla.

Karitevoi on kuivan ihon ylivoimaisesti paras kosteuttaja. Se sisältää A, E ja F-vitamiineja sekä ihoa ravitsevia rasvahappoja. Flavonoidit suojaavat ihoa UVsäteiltä(kerroin 4) ja niillä on myös antimikrobiaattisia(antimikrobinen, antimikrobiaalinen: pieneliöitä tuhoava tai niiden kasvua ja lisääntymistä estävä) ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Elastisoiva, vahvistava, hoitava, kylmältä ja kuumalta suojaava, tervehdyttää rikkinäistä ja ärtynyttä ihoa. Karitevoi sopii hyvin myös allergiselle, atooppiselle ja psoriaattiselle iholle. Käytetään myös vauvojen ihonhoidossa sekä raskausarpien hoitoon ja ehkäisyyn. Karitevoi kuuluu kinteisiin öljyihin, se pysyy kiinteänä esim. jääkaapissa säilytettäessä ja muuttuu nestemäiseksi lämpimässä. Omasta mielestäni voi ei tuoksu juuri millekään.

Karitevoi EI SAA OLLA valkaistua eikä muuten kemiallisesti prosessoitua tai se ei sisällä enäää tärkeimpiä kosteuttavia ja hoitavia ainesosia!
Frantsilan karitevoista valmistettu vartalovoi.

Karitevoita valmistetaan Afrikassa kasvavan uhanalaisen voipuun pähkinöistä. Afrikan naiset ovatkin käyttäneet karitevoita kauneudenhoitoon jo vuosisatojen ajan.

Karitevoin valmistus:
"Suurin osa sheavoista valmistetaan edelleen perinteisillä työvoimaintensiivisillä menetelmillä. Tuoreet sheapähkinät kuoritaan esiin hedelmälihan sisältä. Kuoritut pähkinät murskataan, paahdetaan ja jauhetaan. Rasva erotetaan lisäämällä paahdettuun pähkinäjauhoon kuumaa vettä, jolloin rasva ja vesi erottuvat toisistaan. Kuidut ja poistetaan ja voita kuumennetaan kunnes kaikki vesi on haihtunut ja voi on riittävän puhdasta." Lainaus täältä.

FLOW:n karitevoista valmistettu voide.


Itse ajattelin kokeilla kuivaan ja kutisevaan päänahkaani kuohutettua karitevoita kun ei tunnu öljyhoito purevan. Ohjeen löysin täältä. Lupaan kertoa tarkemmin kun ryhdyn puuhaan. :)

Karitevoita voi sellaisenaan(ei siis voiteeksi jalostettua vaan täyttä tavaraa) voit ostaa mm. netistä Pienestä tuoksukaupasta sekä FLOW kosmetiikan nettikaupasta. Joistakin luonnontuotekaupoistakin saattaa löytyä. Mm. FLOW kosmetiikka ja Frantsila myyvät myös valmiita karitevoista voiteiksi jalostettuja tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.