torstai 9. elokuuta 2012

Hiushuuhde nokkosesta

Minulla on ollut jo jonkin aikaa ongelmia päänahan ja hiusten kanssa. Päänahka kutisee ja hilseilee ja hiukset eivät tunnu voivan hyvin. Törmäsinkin netissä apua etsiessäni nokkosen mahtaviin voimiin ja pakkohan sitä on kokeilla. Päätin tehdä hiushuuhdetta, koska en uskalla suuhuni laittaa tähän aikaan vuodesta kerättyä nokkosta.

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Suomessa mikään kasvi ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Kasvi sisältää paljon rautaa(jopa enemmän kuin pinaatti), c-vitamiineja ja hyviä kivennäisaineita, sekä piitä ja vihreissä osissa klorofyllipitoisuus(lehtivihreä) on runsas. Nokkosessa on myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja.

Parhaimman laatuisen sadon saat kun keräät heti keväällä ensimmäiset lehdet tai leikkaat kasvin latvat pois jotta myöhemmin kasvi kasvattaa enemmän lehtiä. Nuoret lehdet ovat parhaimmat. Syötäväksi tarkoitetut nokkoset kannattaa kerätä heti keväällä ja alkukesästä muutaman aurinkoisen päivän jälkeen ja ennen kukkimista. Nokkosta ei kannata kerätä tienvarsilta eikä kompostin, ulkokäymälän tai navetan läheltä. Nokkonen kerää itseensä helposti nitraatteja jotka voivat aiheuttaa syöpää, nitraattia tulee mm. ulosteista.

Nokkosen keitto ja kuivaus tuhoaa poltinkarvojen myrkyn.

Nokkoshuuhdetta saa tietenkin myös valmiina. Tässä Vihreän Kosmetiikan versio.

Nokkonen on vahvana keitteenä oiva hiushuuhde, sillä se tervehdyttää hiuspohjaa, edistää päänahan verenkiertoa, poistaa hilsettä, lisää hiustenkasvua ja antaa niille kiiltoa. Teellä voi hoitaa myös kasvojen ja muuta vartalon ihoa, ihottumia, psoriasista, kutinaa, turpoamia ja aknea. Vaaleahiuksisen kannattaa olla varovainen, sillä huuhde voi jättää vihertävän sävyn hiuksiin.

Nokkoshuuhteen tein samaan tapaan kuin teen. Laitoin nokkosen lehtiä veteen keittymään hetkeksi jonka jälkeen siivilöin keitinveden. Tein aika vahvaa huuhdetta jota voi tarpeen mukaan laimentaa vedellä. Huhde ei säily kauaa, joten jos haluaa tehdä suuremman satsin kerralla kannattaa osa siitä pakastaa ja sulattaa tarvittaessa. Esim jääpalapussit ovat oiva keino huuhteen pakastamiseen(tosin ei mitenkään ekologinen, itse käytin tavallisia pakastusrasioita)

Itse vihreän pehkon uhallakin kokeilen tätä niin paljon kehuttua nokkosta päähäni, onneksi en omaa kuitenkaan aivan vaaleaa vaan lähemmäs hiekan väriset hiukset. Katsotaan miten huuhde itsellä alkaa vaikuttaa, toivon parasta. :)

Muoks. Vihreästä ei tietoakaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.