keskiviikko 22. elokuuta 2012

Aloeen tutustumista

Minun aloeni. Yksi lehdistä on vähän lurpallaan, mutta sekin korjaantui jo :)

Olen jo jonkin aikaa halunnut oman lääkealoen ja nyt se toive toteutui! :) Ihan ensimmäiseksi sille piti löytää uusi ruukku muovisen tilalle ja vaihtaa multa enemmän vettä läpäisevään ja hiekkapitoisempaan. Vähän pikkuinen jäi nuokkumaan ruukussaan kun ei sitä voi liian syvällekään maahan laittaa. Laitan kuitenkin pieniä kiviä tukemaan sitä jollei se muuten korjaannu.


Leikkasin alimman lehden veitsellä irti mahdollisimman juuresta, kuitenkin muita lehtiä ja varsinkin vartta vahingoittamatta.

Leikkasin lehdestä ensin nystyräiset sivut pois

Pääsin jo hieman kokeilemaankin tätä niin paljon kehuttua kasvia. Leikkasin yhden alimmista lehdistä irti ja lähdin tutkimaan sisusta. Ensimmäisellä kerralla kokeilin ihan helppoa konstia eli kuorin lehden toisen sivun pois ja hieroin aloeta suoraan kasvoille lehden kanssa. Annoin aloen olla hetken aikaa kasvoillani ja huuhdoin sen jälkeen pois. Aloe lähtikin kasvoilta todella helposti kuivattuaankin! Vaikka otinkin pienen lehden niin en käyttänyt sitä loppuun ja kokeilin sen säilyvyyttä jääkaapissa ihan sellaisenaan. Muutaman päivän jälkeen otin lehden uudestaan käyttöön ja huomasin sen olevan aivan kunnossa. Vähän voi joutua rikkomaan sitä sisustan rakennetta jotta saa geelin tulemaan ulos.

Seuraavaksi poistin kuoren lehden tasaiselta sivulta. Tämä kävi aika helposti varsinkin kun olin leikannut sivut jo valmiiksi pois. Tästä voi sitten laittaa suoraan kasvoille. :)

Toinen helppo tapa käyttää aloeta on sellainen että leikkaat ensin lehden irti josta sitten leikkaat tarvitsemasi kokoisen palan (muutama sentti). Halkaise tämä keskeltä kahtia niin että kummassakin on lehden sisältämää geeliä. Hiero näitä puolikkaita kasvoillesi muutama kerta viikossa, anna vaikuttaa noin 15min ja huuhtele lämpimälä vedellä. Käytön jälkeen laita puolikkaat geelipuolet vastakkain ja pieneen purkkiin jonka voit laittaa vaikka kylppärisi kaappiin seuraavaa kertaa odottamaan. Näitä puolikkaita voit käyttää jokusen kerran kunnes ne kuivuvat. Jääkaapissasi odottavan aloen lehden loppuosasta leikkaat vanhojen kuivuttua uudet palat ja voit taas jatkaa kaunistautumistasi. :)

Tässä näkyy kuinka läpinäkyvää lehden sisus on. Ekakertalaiseksi tämä näytti minusta hassulta. :)

Olisi hienoa saada sellainen aloe vera jota uskaltaisi oikeasti laittaa suuhunsakin. Aloe verasta prosessoidut tuotteet kun ovat turhan hintavia omalle kukkarolle ja muutenkin tykkään enemmän kokeilla ja tehdä itse kuin ostaa valmiina. ;)

Laitoin käytetyn lehden lasiin ja jääkaappiin seuraavaa kertaa odottamaan.

Ihonhoitoon sopii sekä rohtoaloe (Aloë Arborescens) että lääkealoe(Aloë Vera) ja niitä voi löytää ihan tavallisista puutarhaliikkeistä, mutta ovat valitettavasti melko vaikeasti löydettäviä. Oma aarteeni löytyi Raision Plantagenista.

Aloe kasvaa todella hitaasti, joten lehtiä ei kannata olla koko ajan leikkelemässä. Kasvia on monen montaa lajiketta eikä kukkakaupasta ostettua kannata suuhunsa laittaa, sillä jotkut saattavat olla myrkyllisiäkin. "Aito" aloe vera on hurjan iso, jos kerta yhden täysikasvuisen lehden painokin on n.1,5-2kg! Omani on todella pieni tähän verrattuna..

Aloevera auttaa auringonpolttamaa ihoa ja palovammoja muutenkin sekä pieniä haavoja. Se myös kosteuttaa kuivaa ihoa. Aloe sopii mainiosti ryppyjen, näppyjen, aknearpien, auringonpolttamien ja muiden ihoärsytysten hoitoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.